Här får du alla tipsen och svaren
   
 
Dags att skaffa
hemsida?
   

hemsida.at

 


        Bra att känna till

          Vad får en hemsida kosta

          Vad kostar det att regga ett www-namn

          Är det dyrt att skaffa en webbshop

          Siter som erbjuder gratis hemsidor

          De billigaste Webbyråerna

          De bästa och billigaste webbhotellen

 


       Bra att känna till!
                           Skapad den 19 Maj 2009  |  konfigurerad av WDF
                            Orginaldesignen är från css templates

    Vad får en hemsida kosta?
Detta är en mycket vanlig fråga. Och svaret varierar en hel del. Men för att specifiera frågan lite så säger vi att ni ska ha en vanlig hemsida, bestående av en första sida och fyra fem undersidor och vi lägger även till ett vanligt kontaktformulär. Sidan ska ju vara en unik framtagen deisng till er - alltså inga massmallar - och en viss bildbehandling ska ingå. Dock räknar vi inte in att även ta fram en företagslogo utan förutsätter att den redan finns och ska bara läggas in på hemsidan. Då ska ni kunna hamna på en runt 5 000kr om ni hittar en billig webbyrå. Ska ni sen själva kunna uppdatera hemsidan så får ni räkna med att lägga till en tusenlapp eller två. Priserna ovan är inkl. moms.

     

Vad kostar det att regga ett www-namn?

De billigaste domämnamnen på marknade just nu är nog .EU namnen. Dessa ligger runt 60kr, inkl.moms. Därefter kommer .COM som ligger runt 80kr. Och de svenska SE namnen tillsammans med NU brukar ligga runt hundralappen. Sen varierar självklart kostnaderna mellan den olika webbhotellen och domänregistraterna. När det gäller att endas registrera ett domännamn är Loopia.se klart en av de billigaste på marknaden. Detta gäller dock ej webbhotellen! Priserna ovan är inkl. moms.



Har Webbyrån/Webbdesignern gjort din hemsida korrekt?
   
Det finns ett väldigt enkelt och avslöjande sätt att kolla så din hemsida är proffesionellt byggd. Skulle er hemsida ej klara av testet så tycker vi att ni har full rätt att kräva att detta korrigeras omedelbart - utan någon kostnad! Eller en del av pengarna tillbaka.
Så här gör ni det enkla testet:
Öppna först er sida i Internet Explorer (windows egna webbläsare).
Om ni endast har denna webbläsare installerad på er dator så ladda ner Firefox respektive Safari webbläsare. Detta är seriösa gratisprodukter och har miljonals användare. Efter den snabba installationen öppna er hemsida i dessa två nya webbläsare och ha alla tre fönster öppna. Kontrollera sen om sidan ser likadan ut i alla tre. Detta är ett slarvigt, och minst sagt vanligt misstag som många webbdesigners och webbyråer gör idag. De gör helt enkelt inte hemsidan kompatibel för alla oilka webbläsare. Det kan ta en hel del jobb i efterhand, i värsta fall göra om hela sidan, men det är er fulla rätt att kräva att sidan ska se likadan ut i alla olika webbläsare! Det är ju trots allt över fyrtio procent av världens internet användare som inte använder Internet Explorer. Det skadar inte er dator att ha flera olika webbläsare installerade. Det är tvärtom ganska vanligt idag. Vill man göra testet ännu grundligare kan man även ladda ned Opera och Chromes webläsare. Netscape har slutat tillverka sin webbläsare och det ser vi som ej lönt att ta med i testet.



Att bygga sin hemsida själv
Att bygga sin hemsida själv är ju självklart det billigaste alternativet. På denna sidan har vi ingen guide eller tips på hur man gör det. Det är ju en stor process och denna sidan riktar mer in sig på allting runt om själva hemsidan. Men där finns otaligt många sidor som erbjuder gratis kunskap i just hur man bygger sina egna hemsidor. Vi här rekommenderar Webdesignskolan som vi upplever seriös och som erbjuder en massa gratisinformation. Man kan även bli medlen på siten, eller beställa deras undervisningsmaterial på bok. Många skolor använder sig också av Webdeignsskolan vilket talar väl för dem.
                      



Är det dyrt att skaffa en Webbshop?

Idag behöver det inte vara dyrt att skaffa en webbshop om man letar lite. Det finns många olika siter som erbjuder gratis färdiga webbshopar: Cube Cart (som vi rekommenderar) OsCommerce och Zencart för att nämna några av de största. Färdiga att installera. Dessa webbshopar är tillverkade med öppen källkod (Open Source) och licensieras under GNU General Public License. Detta gör att shopen är helt gratis att använda! Och utan några som helst begränsningar. Vi har provat både CubeCart, OsCommerce och Zencart och kan säga att det är alla utomordentliga webbshopar. Vi anser dock att CubeCart är den enklaste av ovanstående. Inlärningskurvan är lägre men modulerna, (tilläggen) är nog flest till OScommerce. Betalnings ochfraktmoduler får man installera själva. Samt ändra utseende på shopen, om man önskar. Att få sin shop färdig, med allt det innebär, tar dock en del arbetstimmar. Idag finns det webbyråer som installerar, konfigurerar och till och med lägger in ens produkter vid installationen så allt är färdigt och klart för en engångssumma. Vissa webbyråer hyr endast ut en webbshop till dig, där det är inkluderat med uppdatering och support. Dessa avtal blir också att vanligare när man skaffar hemsidor hos vissabyråer. De vill skriva abonnemangsavtal. Tänk dock på att även om du inte gör några ändringar eller behöver support flera månader i rad så betalar du ändå. Vi rekoomenderar att kontakta din webbyrå när behovet uppstår. Det blir billigare!


        Viktigt att veta

          Vad ska ingå när jag köper hemsida

          Är din hemsida professionellt gjord?

          Att bygga sin hemsida själv

          Bra länkar angående hemsidor

          Vad tar en webbyrå betalt i timmen

          Besök våran blogg (öppnas i nytt fönster)


        Sökoptimering

          10 bra tips för sökoptimering

          Googles verktyg för webbansvariga

          Få med din hemsida på Google

          Regga din hemsida på olika sökmotorer

          Sökmotorernas tillvägagångssätt

          Jobba med dina in- och utlänkar




Siter som erbjuder gratis hemsidor
Det finns idag otaligt många siter som erbjuder gratis hemsidor. Hemsidor som är färdiga mallar som du kan ändra på, lägga till, byta utseende ja helt enkelt göra det mesta. Inlärningskurvan är inte allt för hög, lite beroende på vilket program du väljer. Vad som också är bra med dessa gratis hemsidor är att admindelen (CMS) kan ha flera användare. Är ni för exempel många på ert företag som vill kunna ändra på sidan så är detta fullt möjligt. Företag som erbjuder dessa gratis hemsidor är bl.a: Joomla, Mambo, Drupal.

Jobba med dina in- och utlänkar

Att ha mycket länkar in och ut är idag viktigt på grund av detta ökar ju trafiken till din hemsida. Googles sökmotor kontrollerar hemsidans länkar vid indexering och genomgångs av sidan. Det går att ligga på bra placeringar i Googles söklistor utan ha mycket länkar, men man ska veta om att det hjälper betydligt med mycket länkar. Jobba kontinuerligt med detta. Länka till samarbetspartners, kunder och kanske till och med någon konkurrent i jämförelsesyfte. Många länkar betyder många gånger en levande site - och det tycker sökmotorerna om!

Sökmotorernas tillvägagångssätt

För att förklara det så enkelt som möjligt så har sökmotorerna en så kallad sökspindel som scannar av (klättrar igenom) din hemsida och får där en överblick av din sida. Källkod, rubriker, titel, textvolym, antal sidor på sajten, relevant text med mera. Allt läses in av spindeln. Den läser dock inte in bilder, utan endast bildtexter. Det är samma med flashanimationer som med bilder. Sökspindeln kan ej läsa in det. Dock kan man lägga in seperata sökord i flashanimationer. Läs mer om hur sökmotorerna fungerar på Googles hemsida.

Få med din sida på Google

Google är inte alltid så snabb med att få med din hemsida i indexeringen efter du har anmält den. Det kan ibland ta upp till 8 veckor om än längre för att få den indexerad. Google är tydliga med detta i sin informationstext. De vill inte säga hur lång tid det tar. Dröjer det mer än några veckor så kolla så allt står rätt till med dina hemsida. Nyckelord och beskrivningar ska vara korrekt i koden. Om allt stämmer så anmäl siten på Googles registreringssida igen. Dröjer det sen ytterliggare några veckor så anmäl den ännu en gång. Ibland får man repetera denna processen ett par gånger.


Googles verktyg för webbansvariga

Google har många bra verktyg för webbmasters och webbansvariga. Googles webbverktyg och Googles Analyctis för nämna ett par. För att använda dessa program måste man dock kunna lite om hemsidor, för att man måste nämligen klistra in en kodsträng i hemsidornas HTML. Läs mer om dessa program på Googles hemsida.
Besök Sveriges förmodligen billigaste webbyrå
www.WebbDesignFabriken.se